STRONA GŁÓWNA O KONKURSIE REGULAMIN NAGRODY TERMINARZ FAQ WSKAZÓWKI

2017.09.04
Jak dostarczyć modele?

Często jesteśmy pytani o to, czy osobiście trzeba dostarczyć model konkursowy.

Jeżeli ktoś ma taką możliwość, to zapraszamy do przywiezienia modelu do naszej Fundacji. Niezależnie czy zrobi to autor, czy inna osoba, model przyjmiemy i już u nas będzie czekał na rozstrzygnięcie konkursu. Prosimy jednak o wcześniejszy kontakt telefoniczny lub mailowy, żebyśmy mogli ustalić pasującą wszystkim datę i godzinę.

Zdajemy sobie sprawę, że osobiście dostarczą nam modele osoby, które mieszkają w Warszawie lub jej okolicach. Dlatego przyjmujemy modele nadesłane pocztą lub firmą kurierską. Robiliśmy tak w poprzedniej edycji, robimy tak również tym razem. Prosimy jednak o dobre zabezpieczenie modelu na czas transportu. Nie odpowiadamy ze stan przesłanego nam modelu, a szkoda byłoby, gdyby nakład pracy i poświęcony czas poszedł na marne. W przypadku wysyłki modelu, prosimy też o informację mailową, żebyśmy wiedzieli, że dostaniemy przesyłkę.

2017.06.13
Szanowni Państwo,

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji konkursu EKO MODEL organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska.

Jest to konkurs modelarski polegający na wykonaniu modelu EKO instalacji dla domu jedno- lub wielorodzinnego. Zadaniem w tej edycji, jest przedstawienie przydomowej oczyszczalni ścieków. Konkurs adresowany jest do wszystkich środowisk zainteresowanych twórczością modelarską, którym bliskie są tematy ekologiczne.

Przydomowa oczyszczalnia ścieków jest często koniecznością w obliczu braku możliwości podłączenia do miejskiej kanalizacji. Przygotowany model powinien mieć jak najbardziej poglądowy charakter i pomóc wyobrazić sobie taką domową oczyszczalnię w sąsiedztwie własnego domu. W związku z tym w modelu przesłanym na konkurs muszą zostać zachowane  właściwe proporcje konstrukcji instalacji w stosunku do wielkości budynku, do którego należy. Trzeba także zwrócić uwagę na inne elementy otoczenia gospodarstwa domowego (mała architektura, zieleń, itp.), aby nie przeszkadzały one w usytuowaniu nowej instalacji.

Zależy nam na modelach, które nie tylko przedstawiają klarowną koncepcję idei takiej oczyszczalni, ale mają również wartość estetyczną.

W pierwszej edycji otrzymaliśmy bardzo ciekawe prace w różnych wymiarach. Tym razem prosimy o nadsyłanie prac nie mniejszych niż 50 cm x 50 cm i nie większych niż 100 cm x 50 cm.

Jury będzie także brać pod uwagę czytelność koncepcji zagospodarowania terenu wokół domu. Liczymy na to, że zgłaszane modele  będą wykonane z dużą starannością.

Do zdobycia jest szereg wartościowych nagród, o które warto zawalczyć. Chcemy, aby wysiłek włożony w stworzenie prac został doceniony przez jak najszersze grono osób, więc nagrodzone makiety zostaną opisane danymi autora i szeroko eksponowane w celach edukacyjnych.

W celu rejestracji, prosimy o wypełnienie formularza dostępnego po kliknięciu w przycisk REJESTRACJA DO KONKURSU w prawym górnym rogu strony.