STRONA GŁÓWNA O KONKURSIE REGULAMIN NAGRODY TERMINARZ FAQ WSKAZÓWKI

Schematy modeli i urządzeń przydomowych oczyszczalni biologicznych zostały zaprezentowane na stronie dzięki uprzejmości ich właściciela - Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Dlaczego warto wybrać oczyszczalnię biologiczną

Kwestia pozbywania się ścieków z naszego domu, mimo że wydaje się być czymś błahym, jest tak naprawdę istotnym elementem naszego wpływu na środowisko.

Jak działa biologiczna przydomowa oczyszczalnia ścieków

Proces oczyszczania  ścieków w przydomowej oczyszczalni ścieków przebiega dwuetapowo.

Zachowanie odległości między elementami oczyszczalni a innymi obiektami na działce - wymagania prawne

Projektując przydomową oczyszczalnię należy zachować prawnie wymagane odległości między poszczególnymi elementami instalacji, a innymi obiektami na działce mieszkalnej.

Sposoby rozprowadzenia oczyszczonych ścieków w oczyszczalni biologicznej

Ścieki po przejściu przez osadnik gnilny i oczyszczalnię biologiczną są już na tyle czyste, że mogą zostać oddane do środowiska, gdzie są ostatecznie oczyszczane przez organizmy naturalnie żyjące w wodzie lub w gruncie. Istnieje kilka sposobów odprowadzenia oczyszczonych ścieków: poprzez drenaż odsączający, studnię chłonną lub bezpośrednio do zbiornika lub cieku wodnego (np. do rowu melioracyjnego).