STRONA GŁÓWNA O KONKURSIE REGULAMIN NAGRODY TERMINARZ FAQ WSKAZÓWKI

2017.09.28
Przedłużamy rejestrację do konkursu!

Szanowni Państwo,

w zwiazku z dużym zainteresowaniem konkursem "EkoModel" postanowiliśmy przedłużyć rejestrację. Zapisywać można się do 31 października 2017 r.

Wydłużenie terminu rejestracji nie zmienia terminu składania modeli, na które czekamy do 30 listopada 2017 r.

2017.09.04
Jak dostarczyć modele?

Często jesteśmy pytani o to, czy osobiście trzeba dostarczyć model konkursowy.

Jeżeli ktoś ma taką możliwość, to zapraszamy do przywiezienia modelu do naszej Fundacji. Niezależnie czy zrobi to autor, czy inna osoba, model przyjmiemy i już u nas będzie czekał na rozstrzygnięcie konkursu. Prosimy jednak o wcześniejszy kontakt telefoniczny lub mailowy, żebyśmy mogli ustalić pasującą wszystkim datę i godzinę.

Zdajemy sobie sprawę, że osobiście dostarczą nam modele osoby, które mieszkają w Warszawie lub jej okolicach. Dlatego przyjmujemy modele nadesłane pocztą lub firmą kurierską. Robiliśmy tak w poprzedniej edycji, robimy tak również tym razem. Prosimy jednak o dobre zabezpieczenie modelu na czas transportu. Nie odpowiadamy ze stan przesłanego nam modelu, a szkoda byłoby, gdyby nakład pracy i poświęcony czas poszedł na marne. W przypadku wysyłki modelu, prosimy też o informację mailową, żebyśmy wiedzieli, że dostaniemy przesyłkę.

2017.06.13
Szanowni Państwo,

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji konkursu EKO MODEL organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska.

Jest to konkurs modelarski polegający na wykonaniu modelu EKO instalacji dla domu jedno- lub wielorodzinnego. Zadaniem w tej edycji, jest przedstawienie przydomowej oczyszczalni ścieków. Konkurs adresowany jest do wszystkich środowisk zainteresowanych twórczością modelarską, którym bliskie są tematy ekologiczne.

Przydomowa oczyszczalnia ścieków jest często koniecznością w obliczu braku możliwości podłączenia do miejskiej kanalizacji. Przygotowany model powinien mieć jak najbardziej poglądowy charakter i pomóc wyobrazić sobie taką domową oczyszczalnię w sąsiedztwie własnego domu. W związku z tym w modelu przesłanym na konkurs muszą zostać zachowane  właściwe proporcje konstrukcji instalacji w stosunku do wielkości budynku, do którego należy. Trzeba także zwrócić uwagę na inne elementy otoczenia gospodarstwa domowego (mała architektura, zieleń, itp.), aby nie przeszkadzały one w usytuowaniu nowej instalacji.

Zależy nam na modelach, które nie tylko przedstawiają klarowną koncepcję idei takiej oczyszczalni, ale mają również wartość estetyczną.

W pierwszej edycji otrzymaliśmy bardzo ciekawe prace w różnych wymiarach. Tym razem prosimy o nadsyłanie prac nie mniejszych niż 50 cm x 50 cm i nie większych niż 100 cm x 50 cm.

Jury będzie także brać pod uwagę czytelność koncepcji zagospodarowania terenu wokół domu. Liczymy na to, że zgłaszane modele  będą wykonane z dużą starannością.

Do zdobycia jest szereg wartościowych nagród, o które warto zawalczyć. Chcemy, aby wysiłek włożony w stworzenie prac został doceniony przez jak najszersze grono osób, więc nagrodzone makiety zostaną opisane danymi autora i szeroko eksponowane w celach edukacyjnych.

W celu rejestracji, prosimy o wypełnienie formularza dostępnego po kliknięciu w przycisk REJESTRACJA DO KONKURSU w prawym górnym rogu strony.